Interim Adviseur Interne Communicatie – Utrecht/Hybride

Introductie

Kerngegevens

Startdatum: 1 januari 2024
Duur: 4 maanden en optie op verlenging
Uren per week: 24-32
Locatie: Utrecht/Hybride
Tarief: maximaal 80,- per uur o.a. afhankelijk van de ervaring bij een van de vier grote gemeentes

Reageren kan tot uiterlijk 13 december 12 uur.
Gesprekken zijn voorzien in de week van 18 december.


De opdracht

Utrecht is één van de snelst groeiende steden van Nederland. De belangrijkste uitdaging van deze groei is het realiseren van een gezond stedelijk leven voor iedereen en het vinden van balans tussen het bewaren van de eigenheid van de stad, groei en leefbaarheid. Binnen “Ruimte” werken ongeveer 970 mensen aan deze uitdaging. We willen hen optimaal laten samenwerken, en des te meer in het licht van het organisatie ontwikkeltraject. Goede communicatie is daarbij cruciaal.

Je adviseert de directie “Ruimte” en ook organisatieadviseurs, programmamanagers en projectleiders over de interne communicatie en voert de communicatie ook uit. Daarbij is het belangrijk dat je een stevige gesprekspartner bent en goed kunt prioriteren om zo het overzicht te behouden.

Je komt te werken in een klein communicatieteam met drie adviseurs Interne Communicatie die werkzaam zijn voor het organisatieonderdeel “Ruimte”. Dit team is onderdeel van Marketing & Communicatie bestaande uit ongeveer 150 communicatieprofessionals. Jij vervangt tijdelijk een van de adviseurs.

Het kan zijn dat je ook binnen “Ruimte” op andere werkzaamheden wordt ingezet. Dit kan ook op externe communicatie zijn en gebeurt uiteraard in overleg met jou.

Je bent als allround communicatieadviseur verantwoordelijk voor de advisering en uitvoering van de interne communicatie ruimte, waaronder ook de verandercommunicatie. Je treedt daarbij op als sparringpartner voor de collega’s bij ruimte en bent een stevige gesprekspartner voor de directie. Je hebt je oren en ogen open en weet daardoor wat er speelt en welke communicatie en informatie nodig is om de doelen uit de communicatiestrategie te behalen. Je voelt je snel thuis in een complexe organisatie. Met jouw uitstekende communicatieve- en schriftelijke vaardigheden en oog voor goed beeld voer jij met het team die strategie ook uit.


Over jou

 • Je bent een allround communicatieadviseur en een stevige gesprekspartner met goede adviesvaardigheden en kunt ook de communicatie uitvoeren;
 • Je hebt expertise op het gebied van interne communicatie en verandercommunicatie;
 • Je bent een denker en een doener (handen uit de mouwen mentaliteit).
 • Je hebt een HBO of WO opleiding afgerond, in de richting van communicatie of soortgelijk
 • Je hebt minimaal 8 jaar werkervaring als communicatieadviseur
 • Ervaring bij een grote gemeente (Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam) is een pré. Zonder die ervaring kan het tarief niet 80,- zijn.


(meer…)

Interim Communitymanager – Utrecht

Introductie

Kerngegevens:

Aantal uren per week: 4-12 uur per week, flexibel (in opstartfase ongeveer 24 uur per week)
Plaats: Utrecht
Start: zsm
Duur: tot 1 december 2024 (met optie op verlenging)
Tarief: maximaal 105 inclusief reiskosten

Reageren kan tot 10 november 16 uur. Kennismakingsgesprekken zijn voorzien op 20 november (tussen 15:00 en 17:00 uur) en op 24 november (tussen 11:00 en 14:00 uur).


De opdracht

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) zorgt ervoor dat de ontwikkeling van laadinfrastructuur in Nederland aansluit bij de uitrol van alle soorten elektrisch vervoer. Alle elektrische rijders kunnen altijd, overal, veilig en slim hun voertuig laden. Niet alleen op de eigen oprit, maar ook in de openbare ruimte, op bedrijventerreinen en bij tankstations. Zonder file op het elektriciteitsnet. Een groot deel van de afspraken en acties worden lokaal en regionaal uitgevoerd. Ondernemers, overheid, netbeheerders en kennisinstellingen werken nauw samen.
De G4 is een aparte NAL regio bestaande uit de gemeentes: Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Alle regio’s werken vanuit een samenwerkingsovereenkomst die ze met het Rijk samen afgesproken hebben. De vier gemeentes in de NAL G4 regio werken veel en intensief samen. Maar omdat de opgave voor deze regio steeds groter wordt en we inmiddels met 60 mensen op dit thema werken, is het nodig om de samenwerking te versterken, te verbinden en te borgen. Dit is een uitdaging, want de mensen uit deze vier steden werken vooral voor hun eigen stad, met een eigen bestuur, bedrijfscultuur en hiërarchie. Wat wij, vanuit de NAL G4 regio daarnaast willen en merken dat noodzakelijk is, is dat deze mensen werken voor de G4 regio ook gaan zien als ‘eigen’. Bovendien willen we graag al het goede werk wat binnen de G4 steden verzet wordt beter profileren als onderdeel van de G4 regio. We hopen daarmee de koplopersrol die de steden afzonderlijk maar toch vooral ook gezamenlijk hebben, landelijk en internationaal goed te kunnen laten zien.

Je taken zijn:
We vragen je ons te helpen met het bouwen aan deze G4 community. Je zet je expertise in om ons te adviseren en begeleiden in dit traject. We horen graag van jou wat we moeten doen om de volgende doelen te bereiken, G4 intern en G4 extern.

G4 “intern”:

 • Het versterken van de G4 onderlinge samenwerking versterken en verbinden. Daarmee het opbouwen van een netwerkorganisatie (oftewel een G4 community)
 • G4 collega’s activeren en motiveren onderling kennis en informatie te delen zonder de drempel dat dat gemeente overstijgend is. We weten niet goed wat hun informatie behoeftes zijn. Dit is aan jou om uit te zoeken en daar een plan en uitvoering aan te geven.
 • Je bent verantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van deze community. Je hebt hier een jaar de tijd voor, met de mogelijkheid op verlenging van een jaar. Met als ‘aftrap’ een fysieke G4 bijeenkomst midden januari 2024.
 • Op het moment dat de community staat, willen we dat deze ook bestaansrecht blijft behouden. Hoe we dit moeten doen, daarin willen we ook geadviseerd worden. Met als mogelijkheid de daarbij behorende werkzaamheden te borgen in de lijnorganisatie van de gemeente Utrecht (als onderdeel van het G4 projectbureau).


G4 “extern”
Daarnaast bouw je een communicatie netwerk naar ‘buiten’ op. De samenwerking met de andere NAL regio’s versterken en de G4 ‘op de kaart zetten’:

 • We hebben een aardig beeld om welke stakeholders het gaat, maar we weten niet wat hun informatiebehoefte is. Dit werk je uit en op basis daarvan zetten we de nodige communicatie kanalen/midden in
 • Ook hierin ontvangen we graag een advies hoe dit te borgen, zodat dit bestaansrecht blijft houden.
 • Je bezit bestuurlijke sensitiviteit om de NAL G4 over het voetlicht te brengen als er een bestuurlijke optreden is van de individuele steden;
 • Ook schrijf je soms mee aan woordvoeringslijnen en lobby teksten richting G4 bestuur of bijv. Rijk of EUR, waarbij de inhoud natuurlijk door de experts wordt aangeleverd.

Over jou

 • Minimaal Hbo werk- en denkniveau
 • Je hebt minimaal 3 communities opgezet en het bestaansrecht daarvan weten te borgen
 • Je hebt ervaring met het verbinden van mensen met verschillende (bestuurlijke) belangen rondom een gemeenschappelijke opgave
 • Je hebt ervaring met het in kaart brengen van stakeholders en hun verschillende belangen en behoeftes op het gebied van kennis en informatie
 • Je hebt ervaring met het opzetten en uitvoeren van een communicatieplan voor externe stakeholders
 • Het je snel eigen maken van complexe content zodat je mee kan denken met de inhoudelijk experts, is een vanzelfsprekendheid voor je.

(meer…)

Toptalent in marketing, communicatie, sales en online

Al duizenden PastPrecies matches verzorgd

Groot netwerk van 20.000+ kandidaten en opdrachtgevers