Omega Pharma

Over Omega Pharma Nederland
Omega Pharma Nederland is onderdeel van de Omega Pharma groep. Sinds zijn ontstaan in 1987 is Omega Pharma uitgegroeid tot een multinationale groep die met ruim 2.000 medewerkers direct actief is in zo’n 35 landen, hoofdzakelijk in Europa.

De focus van de Omega Pharma groep ligt op voorschriftvrije gezondheids- en verzorgingsproducten, zoals voedingssupplementen, huidverzorgingsproducten, medische hulpmiddelen en andere zelfzorgproducten.

Omega Pharma Nederland voert merken als Davitamon, Biodermal, Bional, Predictor, Tantum, Prevalin, Dermalex en XL-S Medical.

Onze geschiedenis
1933
Oprichting Chefaro NV

In 1933 wordt de NV Chefaro opgericht door de heer Kleijn. Onder zijn leiding begint het bedrijf met de productie van artikelen speciaal bedoeld voor verkoop door drogisten. Pijnstillers op basis van paracetamol en acetylsalicylzuur zijn de eerste vorm van artikelen die worden geproduceerd en verkocht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer het onmogelijk is om aan grondstoffen te komen, wordt het bedrijf draaiende gehouden met de productie van zoetstoftabletten.

’40 – ’60
Groei door uitbreiding productenpakket en overnames

Direct na de oorlog wordt in 1945 de productie en handel hervat en groeit Chefaro niet alleen door de voortdurende uitbreiding van het aantal producten, maar ook door overnames van andere bedrijven. Zo worden in 1964, door de overname van de firma van de Akker, de producten Abdijsiroop, Akkertjes en Kloosterbalsum toegevoegd aan het productenpakket.

’70 – ’80
Chefaro groeit uit tot specialist in zelfzorgmedicatie

In de jaren zeventig fuseert Chefaro achtereenvolgens met Koninklijke Zwanenberg Organon en Algemene Kunstzijde Unie, waardoor de organisatie AKZO ontstaat. De zelfzorgproducten van Organon worden daarmee bij Chefaro ondergebracht, waaronder de merken Davitamon en Azaron.

Chefaro groeit vervolgens verder uit als specialist in de zelfzorgmedicatie. Begin jaren zeventig wordt Predictor, de eerste zwangerschapstest voor thuisgebruik, geïntroduceerd. Van meet af aan is deze introductie een groot succes. In twee jaar tijd wordt dit product in twaalf landen, waaronder Amerika, geïntroduceerd.

’90 – ’00
Chefaro grootste organisatie binnen Nederlandse zelfzorgmarkt

In 1994 wordt Akzo Nobel gevormd door de overname van Nobel Industries door AKZO. Een aantal jaren later, in 1999, besluit Akzo Nobel om Chefaro af te stoten, waarna het in 2001 wordt overgenomen door Omega Pharma. Omega Pharma neemt ook Samenwerkende Apothekers, Tendem, Biodermal en Bional over en plaatst deze onder de verantwoordelijkheid van Chefaro. Daarmee wordt Chefaro de grootste organisatie binnen de Nederlandse zelfzorgmarkt en door de overname van Biodermal wordt het tevens een speler op de cosmeticamarkt.

2011
Chefaro wordt Omega Pharma Nederland

Als onderdeel van de Omega Pharma groep krijgt Chefaro Nederland BV op 1 juni 2011 een nieuwe naam: Omega Pharma Nederland B.V. In de daarop volgende jaren wordt het product assortiment steeds verder uitgebreid, met onder andere Lactacyd, Zantac en XL-s Medical.

2015
Overname door Perrigo

Door de verkoop van de volledige Omega Pharma groep aan de Amerikaanse pharmaceut Perrigo breekt een nieuwe fase aan. Weliswaar heeft deze overname geen direct effect op de activiteiten in de Nederlandse markt omdat Perrigo nog niet actief was in Nederland, maar wel biedt de overname mogelijkheden tot uitbreiding van het product assortiment.